10 tévhit a golfról

10 tévhit a golfról

10 tévhit a golfról

jat2_7503_1600x1065.jpg

A világon összesen közel 60 millió ember golfozik, ehhez képest Magyarországon elég szerény számról beszélhetünk. Ennek egyik oka, hogy számos tévhit él az emberek fejében a sporttal kapcsolatban. Azt gondoljuk, ez egy drága sport, főként gazdag idős férfiak játszák és sokan megkérdőjelezik azt is, hogy sport-e egyáltalán. TOP 10-es összeállításunkban ezeket a tévhiteket szeretnénk eloszlatni, bízva abban, hogy minél többen golfütőt ragadnak a jövőben.

    1. A golfozás drága sport, csak a gazdagok engedhetik meg maguknak

 Magyarországon összesen 1.500 regisztrált golfozó van. Ezzel szemben közel 550.000 síelő. Márpedig a golf nem drágább a síelésnél. Mind a két sportnál szükséges az elején beruházni a felszerelésbe, itt is vannak drágább, olcsóbb szettek és ugyanúgy lehet használtan is vásárolni. A golfoktatás és a pályabérlet a síoktatás és síbérlethez hasonló árakon érhető el, és egy jó pályához nem is kell külföldre menni, hiszen itthon is találunk nemzetközi színvonalú pályákat. A Zala Springs Golf Resortban ezer forinttól már el lehet kezdeni ismerkedni a játékkal, hiszen ennyiért kaphatunk egy kosár labdát és ütőt, amivel ütögethetünk a gyakorlópályán.

TIPP: A kezdeti költségeket növeli a rengeteg elvesztett labda, de ha valaki spórolni szeretne a pálya erdeiben és tavaiban is sokat találhatunk. A gyakorlottak már tudják, hogy a pályafelügyelőtől is kedvezményesen lehet használt labdát vásárolni.

   2.  A golf az idősek sportja 

Tény, hogy a golfozás kortól független, hiszen 80 évesek is játszák, de nagyon sok országban, mint például Amerikában, a fiatalok közt is nagy népszerűségnek örvend. Csoportosan együtt tudnak játszani, kint vannak a természetben és nem mellesleg lehetőség van közben iszogatni, enni vagy szivarozni is. A golfpályák többségén van büfékocsi, ami körbe jár, de mi is vihetünk magunkkal néhány üveg sört vagy akár pezsgőt!

   3. Magányos sport 

Természetesen van lehetőség egyedül is kimenni a pályára ütögetni, de nem ez a jellemző. Egy amerikai mondás szerint: „A legjobb üzletek a golfpályán köttetnek.” A játékosok általában 4 fős csapatokban mennek játszani, ez állhat ismerős emberekből, összeszokott párokból, de gyakran előfordul az is, hogy ismeretlen emberek kerülnek össze, mely remek alkalmat nyújt új, értékes kapcsolatok kialakítására.

    4. Nem is igazi sport

Ez a tévhit akkor dőlt meg számomra, mikor először kimentem játszani és másnap olyan helyen is fájt, ahol korábban azt sem tudtam, hogy izom létezhet. Tanulmányok szerint a golf swing – maga az ütés - az egyik legösszetettebb mozgás a sportok közül. Szakemberek szerint egy pontos ütéshez több száz dologra kell a játékosnak egyidejűleg figyelnie - az egyensúlyra, tartó izmokra, vállra, csípőre. Egy atlétikában olimpiai bajnok játékos mondta élete első 18 lyukas pályája végig játszása után, hogy nehezebb volt, mint bármelyik atlétikai edzés, amin valaha részt vett.

dscn1554.JPG

   5. A golfosok csak gyalogolnak 

Churchill híres mondása: „A golf a nyugodt séta halálos ellensége.” Játék közben annyira az ütésekre és a labdára koncentrálunk, hogy észre sem vesszük, ahogyan legyalogolunk 9 kilométert. További jó hír, hogy volt egy svéd kutatás, mely szerint a golfozás 5 évvel hosszabbítja meg életünket.

Mindemellett a golfozás mentálisan is fáraszt. A sikerhez 90%-ban fejben kell ott lenni. Olvasni a greent, figyelni a pályát, az ütőválasztást, pályakialakítást, hogy elkerüljük a bunkereket. Választani, hogy milyen ütéstechnikát használjunk. A swingnél a legapróbb mozdulatok is számítanak. Lehet valaki profi golfozó, de ha bal lábbal kell fel, nem tud koncentrálni, akkor könnyen lehet sikertelen a játék is.

Ha valaki szeretne jól teljesíteni a golfban, akkor a jelenben kell lenni, nem a múltban, nem a jövőben, hasonlóan, mint az életben.

    6. Semmi változatosság nincs benne 

Kevésbé kötött formája a golfnak a Texas Scramble, ahol a csapattársakkal együttműködve kell minél jobb eredményt elérni. Az egyik legelterjedtebb forma a stroke play, ahol a cél, hogy minél kevesebb ütésből végig vigyük a pályát. Egy 18 lyukas pálya esetén, profi szinten 72 ütés vagy annál kevesebb, egy hobbi golfozó kb. 100 ütésből tudja teljesíteni. További lehetőség a speed golf, ahol a lényeg, hogy minél gyorsabban teljesítsük a szakaszt, vagy az 1 ütős kihívás, ahol csak egy ütőt lehet használni játék közben. Új izgalmas forma a strip golf, melyben, ha rosszul ütünk le kell vetni egy ruhadarabot.

    7. Mindig csöndben kell lenni játék közben

A golfozás etikettjéhez hozzátartozik, hogy a golfpályán mérsékelt hangerőn kommunikálunk és elütés közben csöndben vagyunk, hogy ne zavarjuk golfozó társainkat a koncentrálásban. Azonban van egy ezzel ellentétes formája is a játéknak, a „long drive” amikor is dübörgő zene szól az elütések közben is. Ebben a műfajban a játékosok akár 360-380 métereket is tudnak ütni és igazából egy nagy buli az egész verseny

    8. Nincs benne semmi izgalom, rizikó

Elsőre tényleg azt gondolhatjuk, hogy ez egy nyugodt kikapcsolódás. Azonban játék során izgalmas, sőt stresszes is lehet, hogy össze tudjunk hozni egy-egy jobb ütést. Vagy épp az ellenkezője. A „hole in one” amikor egy ütésből lyukba találunk, ez esetben mindenkit kötelesek vagyunk a klubházban meghívni egy kör italra. Magyarországon ez általában nem jelent tömegeket, de Amerikában külön biztosítás van rá, hogy ha valaki „hole in one”-t üt, akkor ne terhelje meg annyira a bankszámláját a buli.

     9. Csak férfiak játszanak

A golfozók 70%-a férfi, azonban ez nem jelenti azt, hogy csak a férfiak sportja. A legismertebb és eredményesebb magyar golfozó is egy hölgy, Lajtai-Rózsa Csilla. Vannak női golfszövetségek, saját versennyel és a Zala Springs női golfcsapata is idén alakult meg. A sport külön vonzereje lehet a hölgyek számára, a csinos golf szettek széles választéka. Nem mellesleg a világ egyik legismertebb férfija is golfozó: Tiger Woods.

sydneygolf.jpg

    10. Kezdők és félprofik könnyen játszhatnak együtt

A handicap rendszernek köszönhetően a különböző szintű játékosok könnyedén össze tudják hasonlítani tudásukat. Így kezdőként is versenybe szállhatunk profikkal, félprofikkal szemben is. Egy játékos ugyanis nem a másik ember ellen küzd, hanem a pályát, pontosabban a pálya tervezőjét kell legyőznie!

Plusz egy tipp: Ha már végeztél a cikkel és még mindig unatkozol munka közben, keress rá Youtube-on vicces golfkocsis videókra (golf car accidents).

Az alapok - A helyes testtartás

Az alapok - A helyes testtartás

Az alapok - A helyes testtartás

A leggyakoribb hiba a kelleténél nagyobb gerincgörbület, a túlságosan "lógó" fej, az előrebukó vállak, és az említettek miatt kipúposodó hát. Tudom, nehéz kialakítani a helyes testtartást, mondhatni kényelmetlen, hiszen a mindennapos cselekvéseink közül egyikhez sem hasonlatos. Ám púpos háttal a felsőtest nem tud helyesen elfordulni, ami pedig erőtlen, következetlen lendítéshez vezet.

Próbáljuk meg: üljünk le a székre, és görbe háttal - anélkül, hogy a csípőnk megmozdulna - próbáljuk vállainkkal jobbra fordulni. Érezni fogjuk, hogy a fordulás meglehetősen korlátozott. Majd tegyük ugyanezt egyenes háttal! Ugye, így jóval könnyebb és nagyobb ívű?

jat2_7503_1600x1065.jpg

A helyes pozíció kialakításához álljunk egyenesen, tegyük egy ütőt a hátunk mögé úgy, hogy az ütő feje a gerinc alsó részénél kifelé mutasson. Az ütő nyelét pedig támasszuk fejünk hátsó részének. Optimális helyzetben az ütő egyszerre érinti a gerinc alsó részét és a tarkónkat. Ezután rogyasszunk, azaz kissé hajlítsuk be a térdeket, csípőből dőljünk előre, amíg érezzük combfeszítő izmaink feszülését. Amint a felsőtest előredől, az egyensúly megtartása érdekében a csípőnk automatikusan hátrafelé mozdul, mintha pucsítanánk. Addig dőljünk előre, amíg a vállak függőleges vetülete éppen elhagyja a lábujjak vonalát, és a gerinc körülbelül 35-40 fokos szöget zár. Természetes, ha ettől a tartástól a mély hátizmok megfeszülnek.

Amikor kézbe vesszük az ütőt, és karjaink a test elé kerülnek, a gerinc felső része természetesen kissé meggörbül. Ne erőltessük a 'nyílegyenes hát' pozíciót, a cél az, hogy kényelmes testhelyzetet találjunk, de a gerinc azért egyenes. Ez a testtartás már lehetővé teszi a felsőtest számára a nagyobb ívű és kényelmesebb elfordulást, egyben erősíti a hát izmait is.

jat2_7181_799x1200.jpg

Folytatás hamarosan....

The club house

The club house

The club house

zala_springs_dron_2.jpgOur state of the art, 3-storied, 3000 m2 clubhouse opened in the middle of September, 2015. It offers reception, pro shop, changing rooms, television and cigar room and spike bar with bistro restaurant. Also on the first floor a fine dining international restaurant with the possibility of a private area to organise lunches, dinners and small meetings for companies, and family occasions.

On the clubhouse terrace area by the 18th green we have an outside restaurant and bar with beautiful views onto the golf course. The outside terrace bar is built around an 18 hole fully illuminated putting green which gives the golf players and guests the possibility to practice also in the evenings.

The clubhouse and restaurant is open all year round, we are welcoming guests during the winter months too. The clubhouse is a perfect place for company events, private meetings, weddings and family parties.

Zala Springs Golf Resort provides individual and group instruction and can personalise golf clinics for advanced players or beginners alike. We also organise company and school programmes which can be held in Hungarian, English or German.

h81a5196.jpg

-----------------------------------------

A resort központi épülete háromszintes, 3000 m2-es épület építészetileg is különleges, belső terei átgondolt, letisztult vonalvezetést tükröznek, melyet nemcsak az építész szakma de az ügyfeleink is nagyra értékelnek. A klubházban recepció, tágas öltöző helységek, a Callaway sportszergyártóval együttműködésben megálmodott pro-shop is vendégink rendelkezésére áll.

A klubházunkban működő exkluzív Zala Springs Golf Bistro kiemelkedő kulináris élményt nyújt a hozzánk látogatóknak. A klubház szolgáltatásai közé tartozik a céges rendezvények, borestek és egyedi esküvők lebonyolítása!

Magyar és nemzetközi profi oktatóink segítségével mind a kezdő, mind a haladó játékosok számára egyéni és csoportos órákat biztosítunk. Céges és iskolai programokat is szervezünk, igény esetén angol vagy német nyelveken is.

The golf course

The golf course

The golf course

 

000.jpg

18 hole international championship golf course

A unique golf experience is guaranteed

A unique golf experience is guaranteed by one of the world’s finest course designers Robert Trent Jones, Jr., whose outstanding career spans more than four decades. The 18 hole championship golf course is 6351 m long (PAR 72) built surrounded natural reserves, vineyards and lakes, suitable to host all international tournaments both for professionals and amateurs.

The design of the golf course allows all players from the beginner to the professional to enjoy the course, there are 4 different tees to choose from.

The course fits beautifully in the picturesque Zala Valley, around the course vineyards, rolling hills similar to the Tuscan countryside and lakes can be found. The whole 18 hole length of the course was completed in September 2015. The Zala Springs Golf Resort’s 3000 m2, two-story club house provides comfort for the visitors of the golf club.

 h81a5735-2.jpg

18 szakaszos nemzetközi bajnoki golfpálya

Garantáljuk, hogy különleges játékélményben lesz része!

Az Európában is kimagasló színvonalú és vonalvezetésű pálya terveit a világhírű golfpálya tervező, Robert Trent Jones, Jr. álmodta meg. A 160 hektáron elterülő 6351 méter hosszú, tavakkal tarkított 18 szakaszos championship golfpálya USGA (Amerikai Egyesült Államok Golf Szövetsége) szabványoknak megfelelően épült, így alkalmas arra, hogy nemzetközi, világszínvonalú versenyeknek is otthont adjon.

A golfpálya kialakítása lehetővé teszi, hogy mind az alacsonyabb, mind a magasabb handicappel rendelkező játékosok egyaránt élvezhessék a pályát, az egyes lyukaknál 4 különböző tee áll rendelkezésre.

A pálya gyönyörűen illeszkedik a festői Zala-völgybe, környezetében szőlők, a Toszkán tájat idéző lankás domboldalak és tavak találhatóak. A golfpálya teljes 18 szakasza 2015. szeptemberében készült el. A golfklubba látogatók kényelméről a Zala Springs Golf Resort 3000 m2-es kétszintes klubháza gondoskodik.

The Challenge Tour

The Challenge Tour

The Challenge Tour

 h81a5735-2.jpg

The Challenge Tour is the second-tier men's professional golf tour in Europe.

The tour was introduced in 1986 and was initially called the Satellite Tour. The Order of Merit was introduced in 1989, with the top five players on it winning membership of the European Tour for the following season. The following year the tour was renamed the Challenge Tour. Up to 1993 the Challenge Tour rankings were based on each player's best several results, but since 1994 it has been a straightforward money list, with all results counting.

Most Challenge Tour events give 12 OWGR points to the winner, with those co-sanctioned by the European Tour earning 18 points. The Challenge Tour Grand Final gives 17 points to the winner.

Players who are successful on the Challenge Tour qualify for membership of the European Tour the following year. Fifteen players earn direct promotion to the European Tour. Players finishing 16–45 may also gain qualification for occasional low-prize-money European Tour events, but can improve their status through European Tour Qualifying School.

-------------------

009.jpg

A Chellenge Tour a második szintű férfi profi golfverseny Európában.

A versenyt 1986-ban vezették be Satellite Tour néven. 1989-ben bemutatták az Érdemrendet (The Order of Merit), melyen az első öt versenyző nyerte el a tagságot a következő Európai Turnéra. A következő évben a turnét átnevezték Challenge Tournak. 1993-ig a Chellenge Tour rangsora minden játékos legjobb eredményein alapult, 1994 óta pedig minden eredmény számít.

A legtöbb Challenge Turné 12 OWGR pontot ad a győztesnek, ígí az európai turnéval 18 pontot szerezhet. A Challenge Tour Grand Final pedig 17 pontot ad a nyertesnek.

Azok a játékosok, akik sikeresek a Challenge Turnén, a következő évben az európai turné tagságára jogosultak. Tizenöt játékos közvetlenül kerül be a versenybe. Akik a 16-45 közti helyezetet érnek el pedig kisebb pénz-díjat kapnak, de javíthatják a státuszukat az European Tour minősítő iskolában.

 

 

Damian MacPherson

Damian MacPherson

Damian MacPherson

 

damianmacpherson.jpg

He was eight years old when he first hold a golf club and tried to play golf. In 1991 he obtained the diploma at the British PGA (Proffesional Golfers' Association) Academy. He gained extensive knowledge of all aspects of golf. 

As professional golfer, Denis Pugh was his coach and he was visiting David Leadbetter's courses in Florida. The energy invested has been reimbursed: in 1994-95 he won the PGA Assistant Championchip, in 1995 he set a scoreboard record of 66 strikes in the Moorown Golf Club, and in 1997 in the Oulton Golf Club he also set a record with 64 strikes. In addition to the regional tournament victories, and as a result of his successful performanceon the Mastercard Tour, he received the Challenge Tour Card (see the article: Challenge Tour Card)

 

Damian arrived to Hungary in 1998, since then he lives here and learned Hungarian fluently. He was the first who used the V1 motion analysis software as teaching tool. Since 2006 he has been lecturing regularly at the College of Physical Education and has been participating in the training of golfers in the Hungarian Professional Golfers' Association.

In the last few years he has been training ? Hungarian champions. Damian is currently directing his academy club, MacPherson Golf Academy and he is the Club Manager at Zala Springs Golf Resort.

dscn1766.jpg

--------------

Nyolc éves volt, amikor szülei ösztökélésére először fogott golfütőt a kezébe az angliai York pályáján. 1991-ben kapott oklevelet a Brit PGA (Professzionális Golfozók Szövetsége) Akadémiáján ahol a golfjáték minden területére kiterjedő alapos ismereteket szerzett. Tanulmányait a szigetországban a harmadik legjobb eredménnyel fejezte be.

Profi golfjátékosként Denis Pugh volt az edzője, illetve David Leadbetter kurzusait látogatta Floridában, és rendszeresen dolgozott együtt sportpszichológussal a mentális fejlődés érdekében. A befektetett energia megtérült: 1994-95-ben megnyerte a PGA Assistant bajnokságot, 1995-ben pályarekordot állított 66 ütéssel (-6) a Moortown Golf Club pályáján, 1997-ben pedig az Oulton Golf Clubban 64 ütéssel (-8) ugyancsak pályarekordot ért el. A regionális versenyeken aratott győzelmek mellett a Mastercard Touron való sikeres szereplése eredményeként 1997-ben megkapta a Challenge Tourra jogosító kártyát.

damianm.jpg

Damian 1998-ban érkezett Magyarországra, azóta itt él, és folyékonyan beszél magyarul. Hazánkban elsőként használta oktatási segédeszközként a European Touron is ismert V1 mozgáselemző szo

ftvert. A Testnevelési Egyetemen 2006. óta tart rendszeresen előadásokat, valamint részt vesz a Magyar Profi Golfozók Szövetségében a golfoktatók képzésében.

Az elmúlt években 7 magyar bajnokot edzett. 2003-ban a magyar junior válogatott edzőjeként szép sikereket ért el csapatával, 2010-ben a Szerb Nemzeti Válogatott vezető edzőjeként segített megteremteni a golf alapjait Szerbiában. 

Damian jelenleg a MacPherson Golf Academy igazgatója és a Zala Springs Golf Resort klub menedzsere.

 

www.zalasprings.hu